woensdag 1 juli 2015

Is het schrijven van een scriptie leuk?



Laat ik maar met de deur in huis vallen: nee, het is niet leuk.

Website schrijvers van opleidingen en sommige scriptiebegeleiders beweren anders, maar die moeten het contact met de werkelijkheid verloren hebben.
Ja enkelen, de uitzonderingen, vinden het leuk. En ja, het zou leuk kunnen zijn. Zeker als je een onderzoekje mag doen in een ver en exotisch oord.

Maar kijk om je heen naar je medestudenten. Zie je daar vrolijke gezichten vanwege de scriptie? Het lijkt mij niet.
Natuurlijk vermeld je in je scriptie hoe boeiend je het allemaal gevonden hebt en bedank je je scriptiebegeleider voor zijn goede adviezen. Dat moet je wel opschrijven. Maar met de werkelijkheid heeft het niets van doen. Het is een spel dat je met tegenzin speelt.

Waarom is het niet leuk? Sterker nog, waarom levert het stress op?

Simpel. Je hebt je opleiding nagenoeg afgerond, de arbeidsmarkt lonkt en dan moet je iets gaan doen waarvoor je niet bent opgeleid: het doen van onderzoek en het schrijven van de scriptie. Of het maken van een stageverslag.

De opleidingen beweren dat ze je wel degelijk hebben voorbereid. Tja, 5 uurtjes les en een scriptiehandleiding. Dat is het dan. O ja, en tijdens je scriptie krijg je, afhankelijk van de school, nog eens 7 uurtjes begeleiding. Veel en veel te weinig. Neem het de docent niet kwalijk. Hij krijgt niet meer uurtjes om je te begeleiden.

Het zweet breekt uit, de stress neemt beslag van je lijf. "Strand ik in het zicht van de haven?"

Nee, er zijn leukere dingen dan het schrijven van een scriptie.

Toch moet die scriptie er komen en er minimaal een zes er voor halen. Niet veel, maar genoeg om er van af te zijn.

Hoe? Een paar tips:

  • Verman je. Natuurlijk kun je het. Desnoods met hulp van externe scriptiebegeleiding.
  • Zoek een onderwerp wat je interessant vind en waar genoeg literatuur over is.
  • Hoed je ervoor het echt leuk en bijzonder interessant te vinden. Je gaat je dan verliezen in allemaal leuke en interesssante zijpaden die je afleiden van de hoofdlijn.
  • Wees resultaat gericht. Het gaat om die zes en als het mee zit, hoger.
  • Volg de eisen die de school stelt, strikt op. Ook de adviezen van je scriptiebegeleider, ook al vind je die onzinnig. Na je studie schrijf je maar rapporten zoals jij dat wilt.
  • Werk planmatig, waardoor die ogenschijnlijke grote brei in kleine behapbare brokjes wordt gehakt.
  • Roep de hulp in van een externe scriptiebegeleider als je het niet zonder hulp kunt of gewoon sneller je scriptie af wilt ronden. Maak daarbij goede afspraken om niet tot financiĆ«le verassingen te komen.

Pas als je die voldoende binnen hebt, word je blij. Het is je dan meer dan gegund.