donderdag 28 mei 2015

'Afkijken' mag.


'Afkijken' mag op examen energietechnologie

Joachim Goeminne, docent aan de Technologiecampus. - Kos
Joachim Goeminne, docent aan de Technologiecampus. - Kos
Joachim Goeminne, docent aan de afdeling Energietechnologie op de Technologiecampus van de Odisee-hogeschool in Gent, gooit examineren over een andere boeg. Voor zijn examen mogen de studenten elkaar om hulp vragen, net zoals op de werkvloer.
Docent Joachim Goeminne had eigenlijk een andere examenvorm in gedachten, maar vindt het belangrijk om naar zijn studenten te luisteren. "Op het laatste labo-examen vroegen studenten me of ze per team met elkaar mochten overleggen. 'We werken toch meestal in team, en in het professionele leven is dat ook het geval', was hun argument. Ik heb het dan ook meteen toegelaten", zegt Goeminne. Ook op het volgende examen, in juni, zullen de studenten dus mogen overleggen.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat studenten goede punten kunnen halen zonder te studeren, op de kap van hun collega's. "Iedereen krijgt verschillende vragen. Er is niet genoeg tijd om alles te vragen aan je medestudent. Raad vragen of overleggen echter, kan dus wél. Er zitten tachtig studenten in mijn les, en op het examen vormen zij één groot team. Zo test ik ook een bijkomende 'skill': kunnen ze samen een product afleveren?", zegt Goeminne. "We waken er natuurlijk over dat het examen serieus blijft, maar we bekijken alles dus op een nieuwe manier. Zo mogen studenten ook Google gebruiken tijdens de proef. Het gaat er om dat ze kunnen omgaan met de informatie, die kunnen filteren en toepassen."

Voor studenten die minstens 16/20 halen, is er trouwens nog een extraatje. "Zij krijgen van mij een endorsement (aanbeveling, red.) op LinkedIn. Dat is voor hen toch al een eerste duwtje in de rug.". (LVE)

maandag 18 mei 2015

Ingeleverde studiefinanciering naar extra docenten.


Zo'n 1 miljard euro die de studenten voorheen via de studiefinanciering op hun bankrekening gestort zagen, zal nu besteed gaan worden aan extra docenten. Minder rendementsdenken, meer kwaliteitsdenken.  Krijgen de studenten/docentenprotesten toch daadwerkelijk succes. Toch nog even wachten waar die extra docenten op ingezet zullen gaan worden. Wat mij betreft mogen de contacturen van de scriptiebegeleiders omhoog. Maar niet alleen het aantal contacturen, ook schort het hier en daar aan de kwaliteit van de scriptiebegeleiding van uit de school/ universiteit. Investeren in kwaliteitsverbetering van de docenten qua scriptiebegeleiding, zou zeer welkom zijn. 
Zie onderstaand interview met minister Bussemaker.
-----------------------------------------------------------------



Bussemaker investeert in extra docenten hoger onderwijs
(Bron FD 17 mei 2015. https://fd.nl/economie-politiek/1104256/bussemaker-investeert-in-extra-docenten-hoger-onderwijs)
 Jet Bussemaker
Jet Bussemaker HH


Minister zegt extra docenten toe voor hoger onderwijs (PDF)


Het hoger onderwijs in Nederland krijgt extra geld om nieuwe leerkrachten aan te nemen. Dit stelde minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zondagmiddag in het NOS-televisieprogramma Buitenhof.

Bussemaker, die voor de Partij van de Arbeid in de regering-Rutte zit, noemde in het praatprogramma geen concreet aantal, maar zei wel dat het 'niet om tientallen of honderden' nieuwe docenten gaat, maar om 'echt fundamentele aantallen.' De bewindsvrouw beloofde dat als ze binnenkort haar meerjarenplan voor onderwijs bekendmaakt, zal aangeven hoeveel extra leerkrachten ze denkt te kunnen aannemen.

De uitbreiding wordt mogelijk door een verschuiving van financiële middelen in de begroting van het departement van Bussemaker. Door het schrappen van de basisbeurs zou € 1 mrd moeten vrijkomen en dit bedrag is nu jaarlijks beschikbaar voor onderwijs. De basisbeurs, die in 1986 is ingevoerd, maakt met ingang van het nieuwe studiejaar 2015-2016 plaats voor een sociaal leenstelsel voor studenten. Hierover is in januari politieke overeenstemming bereikt.

Leerfabrieken

In Buitenhof stelde Bussemaker ook dat ze tegen het 'rendementsdenken' is als dat het beeld oproept van leerfabrieken. "Waar je zoveel mogelijk studenten doorheen wilt jagen om ze zo snel mogelijk van een diploma te voorzien. Ik vind dat daar een einde aan gemaakt moet worden.'

De lobby van het Nederlandse bedrijfsleven zei eerder deze maand het erg vinden dat er te lang teveel de nadruk heeft gelegen op het verhogen van het aantal studenten, in plaats van op het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. VNO-NCW en MKB-Nederland lieten minister Bussemaker weten dat er 'prikkels nodig zijn in het systeem om tegenwicht te bieden aan de prikkel vanuit de bekostiging van studentenaantallen[...] De concurrentie tussen instellingen draait nu om zo veel mogelijk studenten binnenhalen in plaats van om kwaliteit.'


zaterdag 16 mei 2015

Studeren in het buitenland makkelijker


Met een nieuw wetsvoorstel hoopt minister Jet Bussemaker studeren in het buitenland te stimuleren. In het voorstel wordt het collegegeld verlaagd voor studenten die zowel in Nederland als in het buitenland staan ingeschreven. Bovendien wordt de graad van doctor gelijkgesteld aan de PhD-graad en kan een beroep worden gedaan op een profileringfonds.

Volgens Bussemaker is het opdoen van internationale ervaring voor studenten van groot belang bij het verwerven van kennis, vaardigheden en beroepscompetenties, maar ook voor de persoonlijke ervaring van studenten.

Geen dubbel collegegeld

Voor studenten die een gezamenlijk programma volgen aan een Nederlandse en een buitenlandse universiteit komt er een nieuw collegegeldregime. Zo hoeven buitenlandse studenten die in Nederland gaan studeren en in het buitenland staan ingeschreven bij een onderwijsinstelling in Nederland geen collegegeld meer te betalen. Omgekeerd hoeven Nederlandse studenten in het buitenland geen collegegeld te betalen wanneer zij bij een instelling hier staan ingeschreven.

Verder worden de regels van het profileringfonds zo aangepast dat instellingen studenten die deels in het buitenland willen studeren financieel ondersteunen. Ook mogen Nederlandse universiteiten voortaan, naast de graad van doctor, ook de Angeslaskssiche variant van Doctor of Philosophy (PhD) toekennen. Door deze gelijkstelling wordt het voor wetenschappers aantrekkelijker om internationaal samen te werken en te promoveren in Nederland.

auteur: Frits Conijn
(bron: http://fd.nl/economie-politiek/1104143/studeren-in-het-buitenland-makkelijker)