maandag 18 mei 2015

Ingeleverde studiefinanciering naar extra docenten.


Zo'n 1 miljard euro die de studenten voorheen via de studiefinanciering op hun bankrekening gestort zagen, zal nu besteed gaan worden aan extra docenten. Minder rendementsdenken, meer kwaliteitsdenken.  Krijgen de studenten/docentenprotesten toch daadwerkelijk succes. Toch nog even wachten waar die extra docenten op ingezet zullen gaan worden. Wat mij betreft mogen de contacturen van de scriptiebegeleiders omhoog. Maar niet alleen het aantal contacturen, ook schort het hier en daar aan de kwaliteit van de scriptiebegeleiding van uit de school/ universiteit. Investeren in kwaliteitsverbetering van de docenten qua scriptiebegeleiding, zou zeer welkom zijn. 
Zie onderstaand interview met minister Bussemaker.
-----------------------------------------------------------------



Bussemaker investeert in extra docenten hoger onderwijs
(Bron FD 17 mei 2015. https://fd.nl/economie-politiek/1104256/bussemaker-investeert-in-extra-docenten-hoger-onderwijs)
 Jet Bussemaker
Jet Bussemaker HH


Minister zegt extra docenten toe voor hoger onderwijs (PDF)


Het hoger onderwijs in Nederland krijgt extra geld om nieuwe leerkrachten aan te nemen. Dit stelde minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zondagmiddag in het NOS-televisieprogramma Buitenhof.

Bussemaker, die voor de Partij van de Arbeid in de regering-Rutte zit, noemde in het praatprogramma geen concreet aantal, maar zei wel dat het 'niet om tientallen of honderden' nieuwe docenten gaat, maar om 'echt fundamentele aantallen.' De bewindsvrouw beloofde dat als ze binnenkort haar meerjarenplan voor onderwijs bekendmaakt, zal aangeven hoeveel extra leerkrachten ze denkt te kunnen aannemen.

De uitbreiding wordt mogelijk door een verschuiving van financiĆ«le middelen in de begroting van het departement van Bussemaker. Door het schrappen van de basisbeurs zou € 1 mrd moeten vrijkomen en dit bedrag is nu jaarlijks beschikbaar voor onderwijs. De basisbeurs, die in 1986 is ingevoerd, maakt met ingang van het nieuwe studiejaar 2015-2016 plaats voor een sociaal leenstelsel voor studenten. Hierover is in januari politieke overeenstemming bereikt.

Leerfabrieken

In Buitenhof stelde Bussemaker ook dat ze tegen het 'rendementsdenken' is als dat het beeld oproept van leerfabrieken. "Waar je zoveel mogelijk studenten doorheen wilt jagen om ze zo snel mogelijk van een diploma te voorzien. Ik vind dat daar een einde aan gemaakt moet worden.'

De lobby van het Nederlandse bedrijfsleven zei eerder deze maand het erg vinden dat er te lang teveel de nadruk heeft gelegen op het verhogen van het aantal studenten, in plaats van op het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. VNO-NCW en MKB-Nederland lieten minister Bussemaker weten dat er 'prikkels nodig zijn in het systeem om tegenwicht te bieden aan de prikkel vanuit de bekostiging van studentenaantallen[...] De concurrentie tussen instellingen draait nu om zo veel mogelijk studenten binnenhalen in plaats van om kwaliteit.'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten