donderdag 28 mei 2015

'Afkijken' mag.


'Afkijken' mag op examen energietechnologie

Joachim Goeminne, docent aan de Technologiecampus. - Kos
Joachim Goeminne, docent aan de Technologiecampus. - Kos
Joachim Goeminne, docent aan de afdeling Energietechnologie op de Technologiecampus van de Odisee-hogeschool in Gent, gooit examineren over een andere boeg. Voor zijn examen mogen de studenten elkaar om hulp vragen, net zoals op de werkvloer.
Docent Joachim Goeminne had eigenlijk een andere examenvorm in gedachten, maar vindt het belangrijk om naar zijn studenten te luisteren. "Op het laatste labo-examen vroegen studenten me of ze per team met elkaar mochten overleggen. 'We werken toch meestal in team, en in het professionele leven is dat ook het geval', was hun argument. Ik heb het dan ook meteen toegelaten", zegt Goeminne. Ook op het volgende examen, in juni, zullen de studenten dus mogen overleggen.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat studenten goede punten kunnen halen zonder te studeren, op de kap van hun collega's. "Iedereen krijgt verschillende vragen. Er is niet genoeg tijd om alles te vragen aan je medestudent. Raad vragen of overleggen echter, kan dus wél. Er zitten tachtig studenten in mijn les, en op het examen vormen zij één groot team. Zo test ik ook een bijkomende 'skill': kunnen ze samen een product afleveren?", zegt Goeminne. "We waken er natuurlijk over dat het examen serieus blijft, maar we bekijken alles dus op een nieuwe manier. Zo mogen studenten ook Google gebruiken tijdens de proef. Het gaat er om dat ze kunnen omgaan met de informatie, die kunnen filteren en toepassen."

Voor studenten die minstens 16/20 halen, is er trouwens nog een extraatje. "Zij krijgen van mij een endorsement (aanbeveling, red.) op LinkedIn. Dat is voor hen toch al een eerste duwtje in de rug.". (LVE)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten