Met een nieuw wetsvoorstel hoopt minister Jet Bussemaker studeren in het buitenland te stimuleren. In het voorstel wordt het collegegeld verlaagd voor studenten die zowel in Nederland als in het buitenland staan ingeschreven. Bovendien wordt de graad van doctor gelijkgesteld aan de PhD-graad en kan een beroep worden gedaan op een profileringfonds.
Volgens Bussemaker is het opdoen van internationale ervaring voor studenten van groot belang bij het verwerven van kennis, vaardigheden en beroepscompetenties, maar ook voor de persoonlijke ervaring van studenten.
Geen dubbel collegegeld
Voor studenten die een gezamenlijk programma volgen aan een Nederlandse en een buitenlandse universiteit komt er een nieuw collegegeldregime. Zo hoeven buitenlandse studenten die in Nederland gaan studeren en in het buitenland staan ingeschreven bij een onderwijsinstelling in Nederland geen collegegeld meer te betalen. Omgekeerd hoeven Nederlandse studenten in het buitenland geen collegegeld te betalen wanneer zij bij een instelling hier staan ingeschreven.
Verder worden de regels van het profileringfonds zo aangepast dat instellingen studenten die deels in het buitenland willen studeren financieel ondersteunen. Ook mogen Nederlandse universiteiten voortaan, naast de graad van doctor, ook de Angeslaskssiche variant van Doctor of Philosophy (PhD) toekennen. Door deze gelijkstelling wordt het voor wetenschappers aantrekkelijker om internationaal samen te werken en te promoveren in Nederland.
auteur: Frits Conijn
(bron: http://fd.nl/economie-politiek/1104143/studeren-in-het-buitenland-makkelijker)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten